За нас

„Школа по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение ДЕДАЛ“ е юридическо лице с нестопанска цел, регистрирано с обществена полза през януари 2009.

 Реализират се образователни програми по изобразително изкуство, съвременно изкуство, кинематография, фотография, ударни инструменти и други. Школа „Дедал“ има над 56 реализирани проекта за последните 14 години, включващи: програми в сферата на изкуството, наблюдение на природата, художествени и фотографски изложби, създаване на авторска продукция от документално кино, импресии, репортажи, джем сешън срещи, кино прожекции на открито, международен кино фестивал Карантината, Q-jazz festival Varna.

Занятията са без такси, с осигурени материали, помагала, техника, лицензен софтуер. Екипът на „Дедал“ работи безвъзмездно, без каквото и да е било заплащане, в полза на обществото.

Мисия

Визия

Промяна на статуквото във всички форми на обществения живот чрез творчество, себепознание, образование в сферата на изкуството, опазване на околната среда и културно-историческото ни наследство.

Изграждане на етични, морални и естетични критерии в подрастващото поколение и създаване на творчески личности, формиращи настоящи и бъдещи качествени културни процеси.

Цели

Създаване и функциониране на социална образователна среда за творци-мечтатели и млади хора, изучаващи изкуство. Среда, стимулираща развитието на деца, младежи и девойки в неравностойно положение, както и на млади творци на свободна практика. Иницииране и провеждане на нестандартни пърформанси, изложби, фестивали, творчески срещи и школи по изкуствата. Разкриване на нови некомерсиални творчески пространства, където младите творци изучават история на изкуството, съвременно, изобразително и дигитално изкуство. Самите те творят и създават. Стимулиране на доброволчеството и опазване на околната среда.

Водещи принципи

Организацията развива своята дейност единствено и само на доброволни начала, без залащане и хонорари към целия екип. Обществено полезната дейност на школа “Дедал” се провежда без такси за участие. Култура в най-чистия ѝ вид, възрожденски и образователни мисии за стимулиране на познанието, творчеството, доброволчеството, опазването на околната среда, свободата на словото и индивидуалността.

Пространства

От 23 години художествено ателие “Дедал” се намира на седмия етаж на бившата стоматология в град Варна и от 15 години е приютило образователните процеси на школата.

Творческото пространство разполага с:

• учебна зала за провеждане на занятия, изложби, творчески срещи и джем сешъни
• специализирана библиотек
• скулптурно ателие
• камерна кино зала (до 50 човека)
• перкусионно студио
• общо пространство, в което са експонирани плакати и рекламни материали от творческия живот на артистите през последните 15 години

Помещенията са оборудвани с необходимите пособия, техника и лицензен софтуер за вички образователни програми.

Екипът на школата използва нестандартни решения при своите изяви, откривайки нови творчески пространства на открито, в градска и извънградска среда: Яхт клуб порт Варна, Морска гара Варна, Пристанище варна, Рибарско селище Карантината и други.5

Разкрити галерии за млади автори:

Галерия за млади автори “Дедал”, фоайе пред Лекарски Съюз – Варна, галерия на Варненски Апелативен Съд и обществени пространства в „Солвей Соди“ АД. Галерии за млади автори на открито, извън градската среда.

Награди

Награда на “Отворено общество” Варна за

Съществен принос в областта на духовната култура и образованието – май, 2011 г.

Награда на фондация “Америка за българия” за

Най-креативен проект – октомври, 2013 г.

Награда за най-добра операторска работа

Документален филм “Писмо в бутилка”, създаден от екип на школата

Международен филмов фестивал “Дитятко” гр. Харiв, Украйна, 2014 г.

Награда на “EFFE Label” за

Качествено изкуство, ангажираност на общността и международни публики – 2017 г.

Награда на “EFFE Label” за

Качествено изкуство, ангажираност на общността и международни публики – 2018 г.

Награда на “Про-Култура” за

“Кинофестивал Карантината” – в категория ” фестивали” област “Кино”, значими годишни събития и принос за развитието на достъпа на млади хора до култура – 2019 г.

Награда на Община Варна, дир. ОМД за

значимост в образованието и творчеството на младите – 2019 г.

Награда “Варна” – Община Варна за

цялостен принос към живописта и твочеството на младите – 2020 г.

Награда на “Про-Култура” за

принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура – 2022

Партньори

Школата съществува с

финансовата стабилност на

Подкрепете ни

Ако искате да ни подкрепите, можете да го направите като дарите чрез платформата на Global Giving или по банкова сметка BG78UNCR70001519764111. Както винаги, всички средства ще бъдат използвани за материали за продължаване и развитие на безплатните школи, обогатяване на базата
и попълване на библиотеката ни.
Благодарим ви!