За нас

„Школа по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение ДЕДАЛ“ е юридическо лице в нестопанска цел, регистрирано с обществена полза през януари 2009.

 Реализират се образователни програми по изобразително изкуство, съвременно изкуство, кинематография, фотография, ударни инструменти и други. Школа „Дедал“ има над 56 реализирани проекта за последните 14 години, включващи: програми в сферата на изкуството, наблюдение на природата, художествени и фотографски изложби, създаване на авторска продукция от документално кино, импресии, репортажи, джем сешън срещи, кино прожекции на открито, международен кино фестивал Карантината, международен Q-jazz festival Varna.

Занятията са без такси, с осигурени материали, помагала, техника, лицензен софтуер. Екипът на „Дедал“ работи безвъзмездно, без каквото и да е било заплащане, в полза на обществото.

Мисия

Визия

Промяна на статуквото във всички форми на обществения живот чрез творчество, себепознание, образование в сферата на изкуството, опазване на околната среда и културно-историческото ни наследство.

Изграждане на етични, морални и естетични критерии в подрастващото поколение. Създаване на творчески личности, формиращи настоящи и бъдещи качествени културни процеси, и припознаване на доброволчеството като начин на живот.

Цели

Създаване и функциониране на социална образователна среда за творци-мечтатели и млади хора, изучаващи изкуство. Среда, стимулираща развитието на деца, младежи и девойки в неравностойно положение, както и на млади творци на свободна практика. Иницииране и провеждане на нестандартни пърформанси, изложби, фестивали, творчески срещи и школи по изкуствата. Разкриване на нови некомерсиални творчески пространства, където младите творци изучават история на изкуството, съвременно, изобразително и дигитално изкуство. Самите те творят и създават. Стимулиране на доброволчеството и опазване на околната среда.

Водещи принципи

Организацията развива своята дейност единствено и само на доброволни начала, без залащане и хонорари към целия екип. Обществено полезната дейност на школа „Дедал“ се провежда без такси за участие. Култура в най-чистия ѝ вид, възрожденски и образователни мисии за стимулиране на познанието, творчеството, доброволчеството, опазването на околната среда, свободата на словото и индивидуалността.

Пространства

От 23 години художествено ателие „Дедал“ се намира на седмия етаж на бившата стоматология в град Варна и от 15 години е приютило образователните процеси на школата.

Творческото пространство разполага с:

• учебна зала за провеждане на занятия, изложби, творчески срещи и джем сешъни
• специализирана библиотек
• скулптурно ателие
• камерна кино зала (до 50 човека)
• перкусионно студио
• общо пространство, в което са експонирани плакати и рекламни материали от творческия живот на артистите през последните 15 години

Помещенията са оборудвани с необходимите пособия, техника и лицензен софтуер за вички образователни програми.

Екипът на школата използва нестандартни решения при своите изяви, откривайки нови творчески пространства на открито, в градска и извънградска среда: Яхт клуб порт Варна, Морска гара Варна, Пристанище варна, Рибарско селище Карантината и други.

Разкрити галерии за млади автори:

Галерия за млади автори „Дедал“, фоайе пред Лекарски Съюз – Варна, галерия на Варненски Апелативен Съд и обществени пространства в „Солвей Соди“ АД. Галерии за млади автори на открито, извън градската среда.

Награди

Награда на „Отворено общество“ Варна за

Съществен принос в областта на духовната култура и образованието – май, 2011 г.

Награда на фондация „Америка за българия“ за

Най-креативен проект – октомври, 2013 г.

Награда за най-добра операторска работа

Документален филм „Писмо в бутилка“, създаден от екип на школата

Международен филмов фестивал „Дитятко“ гр. Харiв, Украйна, 2014 г.

Награда на „EFFE Label“ за

Качествено изкуство, ангажираност на общността и международни публики – 2017 г.

Награда на „EFFE Label“ за

Качествено изкуство, ангажираност на общността и международни публики – 2018 г.

Награда на „Про-Култура“ за

„Кинофестивал Карантината“ – в категория “ фестивали“ област „Кино“, значими годишни събития и принос за развитието на достъпа на млади хора до култура – 2019 г.

Награда на Община Варна, дир. ОМД за

Значимост в образованието и творчеството на младите – 2019 г.

Награда „Варна“ – Община Варна за

Цялостен принос към живописта и творчеството на младите – 2020 г.

Награда на „Про-Култура“ за

Принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура – 2022

Партньори

С финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”

по програма „Едногодишен грант 2022“ на НФК, по договор: №ORG-2022-58 15/12/2022 г.

През последните 15 години, школата съществува благодарение на упоритостта на екипа,

с подкрепата на много приятели, съмишленици, дарители, ценители и меценати.

Подкрепете ни

Ако искате да ни подкрепите, можете да го направите като дарите чрез платформите на Global Giving или PayPal, както и по банкова сметка BG78UNCR70001519764111. Както винаги, всички средства ще бъдат използвани за материали за продължаване и развитие на безплатните школи, обогатяване на базата
и попълване на библиотеката ни.
Благодарим ви!